“La teva veu és molt valuosa, cuida-la”

Aquest és el lema d'avui, Dia Mundial de la Veu 2015. La veu és una eina de treball molt valuosa i compleix un rol fonamental en la nostra vida de relació. Es tracta de l'instrument més natural que posseïm per a la comunicació humana, el que portem posat a totes parts i, per això, és important que evitem els riscos vocals. A continuació et deixem alguns consells pràctics per mantenir una veu sana, agradable i eficaç:
- És important mantenir una bona hidratació, doncs aquesta incideix directament en la salut vocal.
- Tracta d'humitejar l'esborrador i els guixos si utilitzes la pissarra. La pols que desprenen pot produir irritació.
- No fumis i intenta evitar el fum.
- Compte amb els antihistamínics. Tenen acció deshidratant a nivell de tracte vocal i respiratori.
- Intenta no tossir amb força o gargamellejar amb freqüència per no afectar la mucosa de les teves cordes vocals.
- Evita l'acidesa gàstrica. Quan els àcids de l'estómac ascendeixen cap a l'esòfag, arriben a les cordes vocals i també poden afectar la mucosa que les recobreix.
- Fes el possible per mantenir una alimentació que afavoreixi la bona digestió.
- Evita la rigidesa de la laringe procurant no parlar per sobre del soroll ambient de forma perllongada i incorporant tècniques de relaxació i respiració si estàs passant per una etapa d'estrès o desequilibri emocional.
La disfonia és una alteració de la veu que modifica la comunicació i que pot tenir lloc a causa de diferents motius; un esforç vocal, dificultats per mantenir una veu uniforme, cansament al parlar, falta de to o descoordinació respiratòria.
Abans que un logopeda comenci l'avaluació de la veu o el tractament, és necessària una avaluació per part d’un otorinolaringòleg per diagnosticar la patologia vocal. El logopeda pot desenvolupar un pla de tractament apropiat en relació amb el diagnòstic de la ORL.
El logopeda treballarà per aconseguir en el pacient una relaxació postural, una relaxació laríngia, una respiració costodiafragmática-abdominal, una coordinació fono-respiratòria adequada, així com un millor control del to i el volum de la veu.
I recorda, cal tractar les difonies quan abans millor, és molt important que els nens aprenguin a modular i cuidar la seva veu igual que aprenen a parlar bé. Quan un nen presenta disfonia de forma continuada cal intervenir per evitar nòduls o quists que poden agreujar molt el problema.